Založte webové stránky zdarma - eStránky.cz

Tisková zpráva - Znojemský košt 2010

16. 3. 2010

XXI. přehlídka vín znojemské vinařské podoblasti 2010 - Znojemský košt

Hodnocení vzorků vín se uskutečnilo 9. 3. 2010 ve Štukových sálech Louckého klášteru ve Znojmě. K hodnocení bylo připraveno 450 vzorků vín 42 odrůd, které hodnotilo 55 degustátorů v 10 degustačních komisích, předseda degustačních komisí pan Ing. Viktor Luskač. Pro soutěž bylo připraveno 317 bílých vín, 14 růžových a 71 červených vín, 30 vzorků v soutěži o Král vín  - odrůda Rulandské bílé, ročník 2008 a starší, 14 vín v kategorii známkových a směsných vín o Pečeť znojemských měšťanů. Soutěže se zúčastnilo také 88 vzorků z rakouské vinařské oblasti Weinviertel. Celkově nejvíce vzorků u jednotlivých odrůd bylo u odrůdy Veltlínské zelené, Sauvignon, Rulandské bílé, Ryzlink rýnský, Chardonnay, Tramín červený, Rulandské modré a Zweigeltrebe

Hodnotilo se 100 bodovým systémem a z celkového počtu získaly 6 vzorků velkou zlatou medaili, 49 vzorků malou zlatou medaili, 133 vzorků stříbrnou medaili. Soutěžilo se o 10 hlavních cen a 17 vítězů v odrůdě.

Největší počet vzorků vín je ročníku 2009 a 2008, které byly velmi klimaticky příznivé o čemž svědčí na 159 vzorků s přívlastkem. Nejlépe hodnocenými odrůdami je skupina přírodně sladkých vín, Rulandské bílé - ročník 08 a starší, Chardonnay, Sauvignon, Ryzlink rýnský, skupina Rulandské šedé, především pro vhodnost těchto odrůd na produkci vín s přívlastkem (ledové, slámové vína a výběr z bobulí či výběr z hroznů).

Před vlastním hodnocením soutěžních vzorků vín Znojemské vinařské oblasti proběhla tisková konference Sdružení znojemských vinařů k aktuálním otázkám vinohradnictví a vinařství, tisková zpráva je přiložena.

Přehlídka vín znojemské vinařské podoblasti Znojemský košt bude slavnostně zahájena 20. března 2010 v 10.00 hodin ve Štukových sálech Louckého klášteru. Při zahájení přehlídky vín budou vítězům v jednotlivých kategoriích předány poháry a ceny.

Sestavil: Ing. Jaromír Čepička

Výstavní výbor výstavy  ZK